Työssä käyvä nainen vastaan kotiäiti. Mikä on sinun valinta?

IMG-20150619-WA0001(1)Puhuttaessa avioliiton eduista, joku sanoi, että yksi eduista naimisissa olemiseen on, että hänen aviomies maksoi kaikki hänen kulunsa.

Kun olin enemmän nuori kuin olen nyt, muistan alkuaikoinani yliopistossa Chilessä, että minun motivaationi opiskella yliopistossa olivat, että haluan saada paljon uutta tietoa, kehittyä ammattilaisena ja saada taloudellinen riippumattomuus, jolloin ei tarvitse olla riippuvainen kenestäkään.

Latinalaisessa Amerikassa on sosiaalisesti hyväksyttyä, että naiset jäävät kotiin hoitamaan lapsia ja tekemään kotitöitä. Mutta Chilessä ja koko maailmassa viime vuosikymmeninä naisten osallistuminen työhön on kasvanut valtavasti naisten keskuudessa. Naiset ovat päässeet suurella joukolla yliopistoihin ja samoin myös jatkokoulutuksiin.

Voitteko kuvitella, että 100 vuotta sitten meillä naisilla ei ollut äänivaltaa. Se oli vasta 1900-luvun alussa kun naiset alkoivat saada äänioikeuden. On tärkeä korostaa, että Suomi oli ensimmäinen eurooppalainen maa, joka antoi äänivallan naisille vuonna 1907.
1900-luvun alussa kapitalismin nousun aikana naiset alkoivat tehdä töitä saadakseen rahaa. Tuona aikana naisten työ oli työvoimakustannuksiltaan edullista, kun töistä ei maksettu juurikaan muita työhön kuuluvia etuja esim. päiväkoti, äitiyslomakorvaus, liittojen työttömyyskorvaus jne.

Tilanne on muuttunut vähitellen viimeisen 100-vuoden aikana, joissa työolot ovat tasapäistyneet miesten ja naisten välillä. Ehkä, työolot eivät ole vielä yhtä hyvät kuin haluaisimme, mutta paljon parempi kuin naistyöntekijöillä oli ennen.

Varmasti, naisten pääsy työmarkkinoille ja lisääntynyt osallistuminen poliittiseen, yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen työtehtäviin on mahdollistanut myös naisten kykyjen esille tuomisen. Me voimme olla kansakunnan presidenttinä jos pyrimme siihen. Ei ole rajoja eikä esteitä. Kiitos kaikille rohkeille naisille, jotka yhteiskuntaa ja ennakkoluuloja vastaan ajattelivat viime vuosisadan alussa kuitenkin rohkeasti mennä opiskelemaan yliopistoon ja hakemaan parempia työpaikkoja. Samaan aikaan he taistelivat heidän työoikeuksistaan naisena ja äitinä.

Minulle, isoin muutos ja etu olla naimisissa 2000- luvulla on, että me voimme mennä syömään ravintolaan mieheni kanssa ja se on kiva, jos hän tarjoaa ja maksaa täysin laskun. Mutta ei häiritse minua, jos minä maksan laskun, koska olen nainen 2000-luvulta ja minulla on myös ”ostovoimaa» tehdä se.

Mikä on sinun valinta?

Seuraa blogia Facebook  ja Twitter.

Samanaiheiset teemat:
Kehityn joka päivä enemmän
Nyt tai ei koskaan
Pakkaamassa matkalaukkua. Miehet vastaan Naiset
Vanhempien perintö. Mikä sinun nimesi on?
Hammaslääkäri vastaan Naistentautien erikoislääkäri
Oletko nirso syömään?
Mitä ajattelet kun ajat autoa?
Mitä haluaisit olla isona?

 

Esta entrada fue publicada en Kaunis elämä. Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Työssä käyvä nainen vastaan kotiäiti. Mikä on sinun valinta?

 1. -K- dijo:

  Kulttuuri on niin erilainen Suomessa kuin vaikka Etelä- ja Väli-Amerikassa. Suomalaisille naisille se on yleensä itsestään selvää, että opiskellaan, hankitaan ammatti ja ollaan töissä. Nyt halutaan miehet mukaan enemmän lastenkasvatukseen, isyys- ja vanhempainvapaille, mikä on kyllä tosi hyvä juttu, koska se madaltaa työnantajien kynnystä palkata nainen. Jos lastenhoito jakautuisi tasan työnantajalla olisi yhtälainen mahdollisuus «menettää» työntekijä hoitovapaalle. Islannissa on käsittääkseni näin ja siellä naiset ovat tasa-arvoisempia työmarkkinoilla.
  Tällä on toki se kääntöpuoli, että Suomessa ihmiset määrittelevät itsensä työn kautta. Jos et ole töissä et ole mitään, tai olet yhteiskunnan tuilla elävä, vaikka et nostaisi penniäkään etuuksia.
  Itselleni työnteko on mukavaa, mutta voin myös hyvillä mielin olla kotona, mutta oma selusta pitää olla varmennettuna, eli jos puoliso kuolee tai tulee ero ettei tule jäätyä tyhjän päälle.

  • Olet kommentoinut monta hyvää pointtia tästä aiheesta kiitos.
   Toisaalta on tosi mielenkiintoista tietää, että Islannissa lastenhoito jakautuisi tasan. Ihmettelen milloin tämän asia voisi tapahtua koko Euroopassa. Iso hali!
   Viviana

Jätä kommentti / Deja un comentario

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s